Voorbeelden uit de Praktijk

Praktijkvoorbeelden massagetherapie

RSI

Ik begin bij de benen om je al wat te ontspannen. Vervolgens werk ik aan je rug en je schouders. Vooral de spieren tussen je schouderbladen en de hele schoudergordel worden gemasseerd, om meer ruimte voor zenuwweefsel en bloedvaten naar je armen toe te creëren. Ik maak pompende bewegingen met je armen om vocht en afvalstoffen af te voeren. Ten slotte werk ik dieper aan je armen zelf – voor zover dit mogelijk is – het hangt van de ernst van de klacht af. De massages staan vooral ook in het teken van het ontstressen oftewel diep ontspannen.

Whiplash

Ik begin zover mogelijk van de klacht af om je te ontspannen. Dan werk ik naar boven, in de richting van schouders en nek, geheel in overleg met jou. Je zult merken, je laat steeds een beetje meer toe. Het gaat om overgave en loslaten. Het klachtgebied wordt langzamerhand benaderbaar. Ook als er niet op gewerkt kan worden, geeft het toelaten van aanraking ontspanning. Overigens merk ik vaak dat er door de aangedane nek ook in de rest van het lichaam ongemakken ontstaan. Die klachten gaan we net zo lang te lijf totdat er een gevoel van rust ontstaat.

Burn-out

Bij burn-out staat de massagetherapie in het teken van weer leren ontspannen en het in balans brengen van het lichaam, omdat allerlei functies zeer overbelast zijn geraakt. Veel mensen met burn-out zijn onder behandeling van een psycholoog, een arts, soms een heel team, en zijn vaak al bezig met ontspanningsoefeningen e.d. Massage kan daarop een welkome aanvulling zijn. Plezierig als ondersteuning. En in het kader van: “eventjes niets moeten”. Langzaamaan bijkomen… en later: de draad weer oppakken..

Chronische pijn

Hierbij denk ik aan het je afleiden van de pijnplek en je masseren op plekken waar het wèl kan. Is de pijn bijvoorbeeld in de rechterarm dan zou ik beginnen de linkerarm te masseren. Ik zou harmoniserende grepen op de rug toepassen en benen en voeten masseren om te aarden en de energie naar beneden te brengen. Reden: ik doe dit zodat degene niet met zijn hele aandacht alleen maar in zijn rechterarm zit, maar de aandacht weer beter kan verdelen over zijn /haar hele lichaam en op deze manier weer meer in evenwicht is. De pijnplek zelf kan gemasseerd worden om, door middel van aanraking, de prikkeloverdracht in het aangedane lichaamsdeel te reguleren. De hoeveelheid druk is altijd in overleg; het is zeer van belang dat je aangeeft wanneer het genoeg is zodat ik daarop kan reageren. Ook te combineren met, of als aanvullende behandeling op, bijvoorbeeld fysiotherapie of Mensendieck.

Klachtenpatronen voorbeelden acupunctuur

Zie: Blog