Chinese voedingsleer de zure smaak van de lente

Chinese voedingsleer – de zure smaak van de lente + de Lever reinigen met groene bladgroenten

Na het blog over ‘De 5 smaken uit de Chinese voedingsleer’

zie: https://www.smoothrelief.com/chinese-voedingsleer/vijf-smaken-uit-de-chinese-voedingsleer

vervolg ik met:

De smaak van de Lente – de zure smaak

De lente – element Hout, energiebanen Lever en Galblaas, kleur: groen.

Tussen de seizoenen – twee weken Aarde element voeding: de zoete en neutrale smaak

Voordat we naar de lente gaan met het element Hout, is het goed om twee weken lang – een week voor t/m een week na het begin van de lente – het element Aarde aandacht te geven. Het element Aarde en de energiebanen Milt en Maag, staan voor goede voeding en vertering. Voedingsmiddelen die hierbij horen zijn producten met een zoete of neutrale smaak: volwaardige granen (van de natuurvoedingszaak), zoete groenten als wortel, pastinaak, pompoen, rundvlees, (groente-) soep getrokken van een schenkel. In deze periode begin ik vaak de dag met een granenpap. Deze twee weken extra goed opletten op de verteringsenergie van het element Aarde, dit kun je overigens tussen elk van de seizoenen herhalen.

Verder kun je het voedsel van het Aarde element met de zoete en neutrale smaak zien als de basis van je voeding. De zoete en neutrale smaak staan centraal, aangevuld met de smaak zuur, bitter, scherp en zoutig van de andere elementen of seizoenen.

Lente! Element Hout

Maar nu over de lente en haar element Hout. Hout staat voor een opstijgende energie waarmee de natuur ontwaakt en de planten gaan groeien. In een snel tempo komen de planten de grond uit. Deze energie is krachtig en geeft vaak energie waardoor we gaan plannen maken en veel creatieve ideeën hebben. Ook zijn we vaak daadkrachtig in deze periode, waardoor we deze plannen en ideeën ook uitvoeren.

De energiebanen die volgens de Traditionele Chinese geneeskunde het meest actief zijn in de lente zijn Lever en Galblaas. En de kleur die daarbij hoort is groen. Met groene bladgroenten als: spinazie, andijvie, peterselie, bieslook, basilicum, lente-ui of bosui, het groen van de prei; kunnen we ons lichaam reinigen. Ook zijn groene groenten als broccoli en artisjok goed voor de Lever.

Als de Lever energie goed stroomt zitten we lekker in ons vel. Stagneert de Lever energie dan is er boosheid, frustratie of depressie. Ook kan de Lever energie teveel naar het hoofd stijgen en ontstaan er hoofdpijnen. Dit zijn bekende problemen van de lente (problemen die ik tegenkom als acupuncturist).

Ook zijn we soms niet klaar voor de actieve lente energie en komen we uit de winterperiode met voorjaarsmoeheid. Misschien zijn we verzwakt door verkoudheid en griep. Of hebben we te weinig zonlicht gezien. Probeer dan dagelijks een theelepel rietsuikermelasse te nuttigen, een zoute stroop boordevol goede mineralen (natuurvoedingszaak), totdat je je beter voelt. En wandelen, lekker er op uit de natuur in, zonlicht absorberen.

Verder hoort de zure smaak bij het Hout element. De zure smaak doet samentrekken en doet dalen. Citroen, limoen horen hierbij. En appelciderazijn (natuurvoedingszaak) is een goede azijn, beter dan andere azijnen, ook beter voor je maag. Sommige mensen die onder het Hout type vallen kunnen een enorme voorkeur voor zuur hebben. Let op: wees matig, een teveel aan zuur is niet goed.

Vlees, dat goed voor de Lever energie is, is: kip, kalkoen, en ander gevogelte.

Verder lichtzoet (ontspant): zoete rijst, honing.

Theesoorten: pepermuntthee, chrysanthemum thee, jasmijn thee.

Nog één ding over groenten, vanuit de Chinese voedingsleer wordt aangeraden groenten en granen warm te eten, te koken dus, rauwkost verteert slecht. (En natuurlijk: goed kauwen!). Goede voeding èn een goede vertering zijn echt een weldaad voor de mens!

Geïnteresseerd geraakt in Chinese voedingsleer?

Ook biedt Mirjam een Online cursus Chinese voedingsleer: ‘Verteerbaar maken van voeding bij gevoelige darmen’, ‘De 5 smaken’ en ‘Schrijven & Voeding’ – online workshops. Meer informatie hierover zie: Online cursus Chinese voedingsleer

Mirjam van Huis is acupuncturist en Chinese voedingsleer deskundige.

Zij houdt praktijk in Amsterdam Centrum (op het Rokin)

Lees verder: https://www.smoothrelief-acupunctuur-amsterdam.nl/voedingsadvies-amsterdam/

– Smooth Relief – Acupunctuur, Voedingsadvies, Massagetherapie –

Lees ook:

‘De smaak van de Zomer – de bittere smaak’

‘De smaak van de nazomer – de zoete en neutrale smaak’

’De smaak van de Herfst – de scherpe smaak’

‘De smaak van de Winter – de zoutige smaak’

‘De vijf smaken uit de Chinese voedingsleer’