Acupunctuur en hoofdpijn Amsterdam, Smooth Reliefacupunctuur hoofdpijn

Acupunctuur kan verlichtend zijn bij de aanpak van:

 • spanningshoofdpijn
 • migraine
 • clusterhoofdpijn
 • medicijn of pijnstiller afhankelijke hoofdpijn – Hierbij kun je het gebruik van medicijnen of pijnstillers afbouwen met ondersteuning van acupunctuur.
 • long covid hoofdpijn: ‘wattenhoofd’, maar ook: NDPH hoofdpijn (new daily persistent headache).

Hoofdpijn en je Chinese conditie

Er wordt gekeken welke Chinese conditie je hebt en daarop wordt een puntcombinatie toegepast.

Bijvoorbeeld migraine heeft vaak als Chinese conditie: Liver Yang rising. Het Lever Yang wordt verminderd (gesedeerd) zodat de spanning vermindert en de energie niet meer zo naar het hoofd stijgt; tegelijkertijd wordt er op andere acupunctuurpunten energie toegevoegd (getonifiëerd of gevoed) om tekorten aan te vullen, wat ook voorkomt dat het Yang zo gaat stijgen.

Er wordt lokaal geprikt op het hoofd waar de hoofdpijn zit, maar er worden ook afstandspunten gebruikt, met name acupunctuurpunten op de onderarmen en onderbenen en voeten.

Op welke plek zit de hoofdpijn?

De diagnose van jouw Chinese conditie hangt onder andere af van waar in je hoofd de hoofdpijn zit en welke meridiaan of energiebaan daar loopt (meer informatie over energiebanen of meridianen zie de pagina: polsdiagnose en tongdiagnose)

 • De Galblaasmeridiaan – eenzijdige hoofdpijn aan één kant van je hoofd, deze is vaak aangedaan bij migraine.
 • De Levermeridiaan – loopt naar boven op je hoofd.
 • De Blaasmeridiaan- vanuit rug en nek over je hoofd naar voren, soms tot achter het oog.
 • Maag en Milt – hoofdpijn bij je voorhoofd heeft hiermee te maken.
 • Nierenergie is laag- hoofdpijn bij je achterhoofd of een dof en tintelig gevoel van je hele hoofd, soms met oorsuizen.
 • Hoofdpijn bij je slapen – vaak bij Liver Yang rising (vaak bij migraine), maar soms ook bij de Maag en Milt hoofdpijn
 • Achter je ogen – verschillende condities van de Lever energie.
 • Bij hoofdpijnen door verkoudheid of griep kunnen er windpunten geprikt worden.

Wat voor soort pijn?

Naast de plek waar de hoofdpijn of migraine zit kijkt de Traditional Chinese Medicine (TCM) naar de aard van de pijn bij de vorming van een diagnose om welke Chinese conditie het gaat. De pijn kan bonzend, kloppend zijn of voelen als enorme druk (soms als een helm) bij: Liver Yang rising (vaak bij migraine) of de pijn is juist dof en diffuus en soms met oorsuizen zoals bij een tekort aan Nier energie. De pijn kan lokaal en heel scherp zijn (dit wordt bloedstagnatie genoemd). Het kan voelen als watten met een zwaar duf hoofd (bij damp of slijm), het kan heel intens voelen, met hitte, met koude, hoofdpijn bij vochtig weer, gepaard gaand met duizeligheid, hoofdpijn met aura / lichtflitsen, et cetera.

Acuut of chronisch?

Er kan geprikt worden tijdens de acute fase. Dan wordt er geprobeerd de erge hoofdpijn te verminderen. Maar ook kan er met acupunctuur behandeld worden tussen de acute fasen in en wordt er aan de chronische aard van de hoofdpijn gewerkt; waarbij we meer het lichaam gaan voeden en balanceren. Soms worden deze twee methoden van aanpak gecombineerd.

Er zijn combinatiebehandelingen mogelijk van acupunctuur behandelingen met aanvullend massagetherapie. Zie: Tarieven Acupunctuur

Als je niet van naalden houdt is er ook alleen Massage therapie mogelijk – een combinatie van Diepe Weefselmassage en Acupressuur. Zie: Acupressuur pagina en Diepe weefsel Massage pagina.

Ook specifiek een Massagetherapie behandeling van het nek- keel- en halsgebied behoort tot de mogelijkheden en is een goede aanvulling op de Acupunctuur behandeling. Lees Blog van Mirjam hierover: ‘Soms heb je baat bij een Keel Massage’ – Amsterdam | Smooth Relief

Over Mirjam van Huis

Mirjam is cum laude afgestudeerd aan Shenzhou University te Amsterdam – de school van Acupunctuur. Haar scriptie ging over: ‘Diagnostiek bij hoofdpijn in de Traditionele Chinese Geneeskunde’. Hoofdpijn en migraine hebben erg haar interesse. Zij heeft veel ervaring en houdt praktijk in Amsterdam centrum (momenteel op het Rokin) sinds 2001.

Mirjam van Huis, Smooth Relief

(Gedeeltelijk) vergoed door zorgverzekeraars. Ik ben lid van Zhong (Acupunctuur: 24104 ) en LVNT (LVNT lidnr 04.069, RBCZ lidnr. 174139R). Natuurgeneeskundig Consult 24607 (voorheen 24005), voor ZK: LVNT Massagetherapie (24017), voor CZ: 24605 massagetherapie – gedeeltelijk vergoed als Alternatieve Geneeswijzen. Ik voldoe aan MBK/Plato-normen.

Wil je professionele acupunctuur proberen? Meer weten over Mirjam van Huis?
Meer informatie? Afspraak? Acupunctuur hoofdpijn Amsterdam?

Mail uw privégegevens om in contact te komen / een afspraak te maken met Mirjam van Huis:

Mail of bel Mirjam

‘ Ik ben het best bereikbaar per mail’

info@smoothrelief.com

06-15630276

Naar

Acupunctuur pagina
Tarieven Acupunctuur