Acupunctuur en vermoeidheid Amsterdam, Smooth Relief

Ben je moe? Wil je meer energie?acupunctuur vermoeidheid

Als je als acupuncturist iemands pols voelt door middel van polsdiagnose, dan voel je al snel of iemand vermoeid is: de pols is zwak, vooral op de nierposities (zie: polsdiagnose pagina). Zelfs als iemand / een cliënt een keer niet goed geslapen heeft, merk je dit meteen aan de pols.

Acupunctuur kan goed helpen bij vermoeidheid. Er zijn allerlei tonifiërende of voedende acupunctuurpunten die het lage energieniveau aanvullen. Daarnaast kan met behulp van acupunctuur iets gedaan worden aan bijvoorbeeld de stress, de slapeloosheid of een andere oorzaak waardoor de vermoeidheid is ontstaan, door de onderliggende Chinese conditie te behandelen.

Oorzaken van vermoeidheid in de Chinese geneeskunde

Oorzaken van vermoeidheid kunnen verschillend zijn en worden ook met verschillende puntcombinaties behandeld:

  • Een verzwakte (Maag en) Milt energie – Vermoeidheid door te hard werken of studeren, fanatiek sporten, door zorgen, piekeren, door gebrek aan eetlust, of door te veel en te vaak diëten.
  • Een verzwakte Long energie – door een longaandoening, door kortademigheid, door vermoeidheid bij inspanning, maar ook door een verkoudheid of griep die is blijven hangen en bij verdriet of perioden van rouw.
  • En teveel aan Lever energie – als je bijvoorbeeld een emotionele periode doormaakt of achter de rug hebt, als je een emotioneel persoon bent, bij stemmingswisselingen, boosheid of somberheid.
  • Soms is er sprake van wat in de Chinese geneeskunde damp of slijm genoemd. Er is dan last van gevoel van zwaarte van het lijf of zware benen, dufheid, watten in het hoofd, vaak met overgewicht. Ook hier is een puntcombinatie voor.
  • Een te actief Hart – bij teveel stress, teveel denken of malen, slapeloosheid, hartkloppingen. Er wordt geprikt om het hart rustiger te krijgen en om de energie te laten zakken. Om te aarden of te zakken prikken we op de nierpunten, de Nier energie wordt in de Chinese geneeskunde gezien als je basisenergie.
  • Een verzwakte Nier energie – Je basisenergie is laag, dit kan komen door een chronische ziekte of door langdurige stress, maar ook door voorjaarsmoeheid of door winterdepressie door te weinig zonlicht in de herfst of winter.

Acupunctuur en Chronische vermoeidheid

Bij chronische vermoeidheid is behalve de pols diep en zwak, met name op de nierposities, ook de tong bleek. Acupunctuur kan heel welkom zijn voor een langere periode gemiddeld elke 2 weken. (De frequentie van de behandeling is altijd in overleg en kan dus ook vaker of minder vaak zijn).

Acupunctuur en Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME of CVS)

Bij ME (Myalgische encefalomyelitis) – ook wel CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) genoemd – zijn er ook griepachtige verschijnselen die tot vermoeidheid lijden. Er zijn puntcombinaties die specifiek op dit ziektebeeld ingaan.

Long covid

Long covid vermoeidheid in verschillende gradaties.

Een aanvullend voedingsadvies vanuit de Chinese voedingsleer

Naast acupunctuur alleen,  is als onderdeel van de acupunctuur behandeling een persoonlijk voedingsadvies mogelijk vanuit de Chinese voedingsleer. Zie de pagina: Chinese voedingsleer en alvast: een Algemeen voedingsadvies op de site te vinden. Door jezelf goed te voeden en ook doordat Mirjam van Huis je kan adviseren wat voor voeding bij jouw Chinese conditie past, kan een voedingsadvies een waardevolle aanvulling zijn op je (chronische) vermoeidheidsklachten.

Mirjam van Huis, Smooth Relief Amsterdam
NB Bij een ernstige ziekte of bij onbegrepen moeheid is acupunctuur mogelijk. Mirjam van Huis vindt het belangrijk dat je goed contact houdt met je huisarts / met de reguliere zorg.
(Gedeeltelijk) vergoed door zorgverzekeraars. Ik ben lid van Zhong (Acupunctuur: 24104 ) en LVNT (LVNT lidnr 04.069, RBCZ lidnr. 174139R). Natuurgeneeskundig Consult 24607 (voorheen 24005), voor ZK: LVNT Massagetherapie (24017), voor CZ: 24605 massagetherapie – gedeeltelijk vergoed als Alternatieve Geneeswijzen.

Wil je professionele acupunctuur proberen? Meer weten over Mirjam van Huis?
Meer informatie? Afspraak? Acupunctuur vermoeidheid Amsterdam?

Mail uw privégegevens om in contact te komen / een afspraak te maken met Mirjam van Huis:

Mail of bel Mirjam

‘ Ik ben het best bereikbaar per mail’

info@smoothrelief.com

06-15630276

Naar

Acupunctuur pagina
Tarieven Acupunctuur