Cursus Qigong Amsterdam |Chi Kung Amsterdam

Proefles op 17/1/2024, woensdagavonden van 18.15-19.45 – Ketelhuisplein 45 (WG-terrein, Oud-West, vlakbij de Jordaan)

Doorlopende lessen – je kunt me e-mailen als je wilt instromen, ik kijk dan of er plek is (ook in seizoen sep-dec 2023).

Qigong Amsterdam Oud-West

Wat brengt Qigong mij?

Cursisten vragen het vaak aan mij: ‘Wat brengt Qigong beoefening jou nu eigenlijk?’.  Daar is geen simpel antwoord op te geven, het brengt me namelijk heel veel!

Ik begon ooit de Qigong opleiding – nog voordat ik Acupuncturist was – omdat ik destijds als gediplomeerd Massagetherapeut, gedurende volle werkdagen, mensen masseerde. Ik zocht iets dat mij in balans kon brengen en houden. Daarvoor was ik op de Massageacademie (Akademie voor Massage & Beweging) met Qigong in aanraking gekomen door een zeer inspirerende docent die ook Tuina/Oosterse massage vormen gaf.

Behalve balans, geeft Qigong beoefening energie, niet alleen méér energie, maar ook energie die je kunt voelen. En ik gebruik deze energie bij het masseren en ook bij het naalden zetten als Acupuncturist.

Verder geeft Qigong mij houdingsverbetering, een goed opgestapeld lichaam. Het helpt mij klachtenvrij door het leven te gaan. Soms las ik zomers een pauze in en dan moet ik oppassen dat een oude heupklacht niet gaat opspelen. En dan weet ik weer: ‘Oh ja Qigong is echt belangrijk voor mij om te blijven onderhouden!’. Ook zie ik bij cursisten met allerlei kwalen, zoals met een schouderklacht bijvoorbeeld, maar ook soms met nek- of knieklachten, dat door de langzame bewegingen, beweging wél lukt.

Nieuwe cursisten zeggen soms: ‘Ik sport heel intensief’. En zij zien dan niet in wat de langzame bewegingen kunnen brengen. Ja, het is meditatief en het werkt tegen stress, maar het doet veel meer dan dat. Langdurige Qigong beoefening bouwt je Qi – [lees:Chi] of energie – op. En het is ook een Mind-training. Het traint de Mind, maar anders dan bij yoga, geeft het een geconcentreerde, gefocuste energie.

Qigong is onderdeel van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het balanceert energiebanen en hun bijbehorende organen en is zo goed bij een 100-tal klachten. Het brengt je emotioneel in balans (voor elk orgaan met hun bijbehorende emoties zijn er oefeningen) en het werkt aardend. Qigong brengt de Lever energie in beweging, zodat bij boosheid, gedeprimeerdheid en frustratie de energie stroomt in plaats van stagneert.

Het verdiept de adem, laat een hoge adem zakken. Het ontspant bij hoofdpijn.

Waarom geef ik Qigong les?

Ik heb altijd gezegd: ‘Ik geef Qigong les omdat het mijn sport is, mijn uit de hand gelopen hobby, en iedereen die aanhaakt en met mij mee doet, kan daar profijt van hebben’.

Natuurlijk wil ik ook mijn in 17 jaar lesgeven opgebouwde kennis doorgeven.

Ooit ben ik begonnen op mijn 15e met Javaanse dans, dit zijn langzame bewegingen op gamelan muziek. Ik danste drie jaar lang semiprofessioneel op trouwerijen in Indonesië. Qigong is voor mij een voortvloeisel hiervan, in de zin dat het gewoon heerlijk is om tijdens Qigong beoefening in die langzame flow te komen!

Mirjam van Huis – Qigong docent, Acupuncturist en Massagetherapeut.

Qigong Amsterdam

Praktisch

Waar?

De lessen vinden binnen plaats in de Spiegelzaal, Ketelhuisplein 45, WG-terrein, Oud-West vlakbij de Jordaan. Het Wilhelmina Gasthuisterrein (WG-terrein)  ligt tussen de Overtoom en de Kinkerstraat in, vlakbij de Bilderdijkstraat. Ikzelf vind dit een hele mooie, prettige ruimte!

Doorlopende lessen – je kunt me e-mailen als je wilt instromen, ik kijk dan of er plek is (ook in seizoen sep-dec 2023).

Proefles mogelijk woensdag 17 januari 2024 van 18.15-19.45 voor €20 – van te voren opgeven.

Na de proefles wil ik het aantal deelnemers weten.

 De lessen: 

Seizoen 17 januari t/m 15 mei 2024 (vakantiedagen op: 21/2, 17/4 en 1/5).

Locatie: Spiegelzaal, Ketelhuisplein 45, WG-terrein, Oud-West vlakbij de Jordaan. Het Wilhelmina Gasthuisterrein (WG-terrein)  ligt tussen de Overtoom en de Kinkerstraat in, vlakbij de Bilderdijkstraat, net buiten het centrum.

De lessen zijn wekelijks en duren anderhalf uur van 18.15-19.45.

Er zijn 3 seizoenen:

  • januari  t/m mei
  • 4x zomercursus juni/juli – de zomercursus vindt plaats achterin het Vondelpark.
  • september t/m december.

Prijs:

jan-mei: €300 (dit seizoen is langer, er zijn 2 lessen meer)

sept-dec: €260

Het is raadzaam om vooraf iets lichts te eten.

Wat is Qigong?

Qigong is een bewegingsvorm uit China die vergelijkbaar is met Tai Chi. Beiden gebruiken ze langzame bewegingen om de gezondheid te bevorderen. Het verschil met Tai Chi is dat je bij Tai Chi een vorm oftewel een reeks van bewegingen uit je hoofd leert. De bewegingen uit de Tai Chi zijn vaak afkomstig uit de martial arts. Qigong (Chi Kung) bestaat uit losse oefeningen die eenvoudig aan te leren, maar niet minder effectief zijn. De oefeningen uit de Qigong komen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde en gaan over het sterken en strekken van energiebanen en energiepunten. De oefeningen volgen de seizoenen en gaan mee met elementen van ieder seizoen, namelijk de vijf seizoenen: lente, zomer, nazomer, herfst en winter, met hun bijbehorende elementen, dat zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

Qigong beoefening is goed voor: het verbeteren van je energiepeil, een goede aarding, een betere ademhaling, een goede spijsvertering, organen in balans, een goed immuunsysteem, lekker in je vel, een goede doorstroming, soepele spieren en gewrichten, een betere conditie, meer balans, flexibiliteit en stabiliteit.

Qi [lees: Chi] betekent levensenergie en Gong betekent ‘werk’ of ‘oefening’. Door jarenlange wekelijkse Qigong beoefening kun je je levensenergie vergroten. De wekelijkse anderhalfuurs-lessen dragen daar zeker toe bij!

Je voelt al snel meer energie gedurende de lessen. Ook verdiepen de oefeningen je ademhaling. De lessen duren anderhalf uur, waarbij je zult merken dat het best je spieren en gewrichten aanspreekt. Toch is Qigong voor jong en oud en is het een vorm van sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen.

De les bestaat uit een warming up, een trainingsgedeelte en een meditatiegedeelte. Qigong beoefening in de avond is rustiger, dat past bij het Yin van de avond. De bewegingen gaan – als vanzelf – langzamer.

Na afloop is er tijd – en ruimte – om een kopje thee te drinken.

De Docent

qigong AmsterdamMirjam van Huis (1969) – eigenaar van praktijk Smooth Relief – heeft van oorsprong Psychologie (neurowetenschappen / cognitive science) en Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna maakte zij een carrière switch. Inmiddels is zij 22 jaar therapeut. Sinds 2001 houdt zij praktijk in Amsterdam Centrum. Mirjam  is Qigong docent, Acupuncturist en gediplomeerd Massagetherapeut.

De soort Qigong (Chi Kung) die gegeven wordt is Shaolin Qigong of medische Qigong – Zij heeft de opleiding medische Qigong gevolgd aan Shenzhou University te Amsterdam (van 2004-2006) en heeft les gehad van dr. Weixang Wang. Mirjam is al ruim 17  jaar Qigong docent. Naast de lessen op het ketelhuisplein in Oud-West, runt zij heeft een praktijk in Amsterdam (op het Rokin, 1 metrohalte vanaf Centraal Station).

Opgeven voor de lessen bij Mirjam, mail naar: info@smoothrelief.com

Mail uw privégegevens om in contact te komen / een afspraak te maken met Mirjam van Huis:

Mail of bel Mirjam ‘Ik ben het best bereikbaar per mail’ info@smoothrelief.com / 06-15630276

Wees welkom bij de lessen! 🙂

warme groet, Mirjam

Qigong Amsterdam

Website: https://www.smoothrelief.com/shaolin-qigong

Naar

Acupunctuur Amsterdam

Impressies eerdere (buiten) Qigong cursus van Mirjam:

Filmpje, half uur online qigong les om zelf thuis mee te doen:

filmpje van een half uur Qigongles gemaakt in coronatijd