Smooth Relief Acupunctuur en/of Massagetherapie – Mirjam van Huis

Qigong Amsterdam

Zomer cursus Qigong Amsterdam- 4x achterin het Vondelpark woensdagavond 19/6, 26/6, 3/7,10/7 2024

Data 19/6, 26/6, 3/7,10/7. Je kunt je alleen opgeven voor de hele cursus. De 1e les verzamelen we bij de achteringang Amstelveenseweg bij het hek (bij het lange rechte fietspad) om 18.15 en lopen we gezamenlijk naar het veldje. De lessen zijn op woensdagen van 18.30-20.00. Kosten €80 voor de hele cursus (Het kan dus niet meer per keer!).

Het is handig om een flesje water mee te nemen.

Bij mieser of lichte regen gaan de lessen ook door.

Opgeven bij Mirjam: info@smoothrelief.com

Cursus Qigong Amsterdam |Chi Kung Amsterdam

Planning na de zomer:

Het blok: Element Aarde van de nazomer.
Dit start na de zomer start op:
Woensdag 11 september t/m 23 oktober (+ 1 vakantiedag nog nader te bepalen).
6x voor € 130
Daarna volgt het blok: Element Metaal van de herfst.
De startdatum is nog niet bekend.
Dit blok loopt t/m woensdag 4 december
6x voor €130.
Ik geef een korting als je je van te voren voor de twee blokken tegelijk opgeeft.
Dus van 11 september t/m 4 december 2024.
Prijs: €224 voor 2 blokken tegelijk.
Als je een betalingsregeling wilt per maand, graag aan het einde van de maand betalen (einde augustus t/m einde november), dan is dat 4x €56.

De huidige cursus (deze zit vol):

Cursus Shaolin qigong of medische qigong – 7 lessen van anderhalf uur, van 20 maart t/m 15 mei ’24 op woensdagavonden in Amsterdam Oud-West

In een blok van 7 lessen voor €150 gaan we werken met het element Hout van de lente. Ik ben van plan om vanaf nu cursussen in vijf blokken te gaan geven. Met elk seizoen een nieuw blok. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bestaan vijf seizoenen, ook de nazomer is een seizoen. In elk van deze vijf seizoenen staat een element centraal. De elementen uit de Chinese geneeskunde zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

Hout – van alle planten die groeien- staat centraal in de lente, met bijbehorende energiebanen Lever en Galblaas. Het is het aandachtspunt van deze cursus van 7 lessen (van 20 maart t/m 15 mei ’24).

Een greep uit de oefeningen die we gaan doen:
– Shou Ren Jing – oefeningen met klanken voor de verschillende elementen: Hout-Vuur-Aarde-Metaal en Water, met hun bijbehorende energiebanen.
– De Tijger oefening – is een manier om de Lever energiebaan te reinigen.
– Naast oefeningen voor het seizoen, dus in deze cursus oefeningen voor element Hout met energiebanen Lever en Galblaas, is er altijd een trainingsreeks, waarbij alle energiebanen aan bod komen en waar we alle energiebanen balanceren, zodat er voor een ieder evenwicht ontstaat.

Qigong, ook wel Chi Kung geschreven, is een bewegingsvorm uit China, vergelijkbaar met Tai Chi. De soort qigong die ik geef is Shaolin qigong – het Shaolin klooster is een klooster in Noord China, waar monniken aan Qigong en gevechtskunst doen. Deze vorm van qigong is de basis van mijn cursussen. Het helpt een krachtige Qi [lees: Chi] of levensenergie te ontwikkelen.’Gong’ betekent werk of oefening. Dus Qi (levensenergie) en Gong (werk of oefening), dit betekent door regelmatige Qigong beoefening je energie vergroten of opbouwen.

De bewegingen zijn anders dan je gewend bent en Shaolin qigong heeft een krachtige Qi opbouw, daardoor ben je misschien de eerste lessen wat moe, maar dit maakt al na een paar lessen juist plaats voor méér energie.

Ik beschouw mijn lessen allereerst als een training voor mijn cursisten, maar ook als training voor mijzelf, waarbij een ieder kan aanhaken om gezamenlijk onze energie op te bouwen. Zowel voor de beginnende, als meer gevorderde qigong cursist kunnen mijn lessen waardevol zijn.

Wees welkom bij mijn lessen!

Warme groet, Mirjam

Mirjam van Huis

De docent Mirjam van Huis (1969), kan je, omdat zij ervaren acupuncturist is, duidelijk maken voor welke energiebanen de Qigong oefeningen goed zijn. Zij geeft medische qigong en kan je veel vertellen over hoe Qigong past in de visie van Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG), waar Acupunctuur en Qigong onderdeel van zijn. Zij heeft haar Qigong opleiding gevolgd bij dr. Weixang Wang op Shenzhou University, de Acupunctuuropleiding. Zij verzorgt haar Qigong lessen al 18 jaar.

Praktisch:

Woensdagen van 18.15-19.45 – lessen van anderhalf uur.
Ketelhuisplein 45, in de Spiegelzaal. Wilhelmina Gasthuisterrein in Oud-West, vlak bij de Jordaan. Qigong Amsterdam

Lessen van 20 maart t/m 15 mei (geen les op 17/4 en 1/5).

Blok van 7 lessen voor €150

Doe je mee? Mail me om je op te geven, naar Mirjam: info@smoothrelief.com

PS Mocht je een betalingsregeling nodig hebben, dan kun je per maand betalen, vraag het me.

Opgeven blok Zomer Qigong bij Mirjam: info@smoothrelief.com

Qigong Amsterdam Oud-West

Wat brengt Qigong mij?

Cursisten vragen het vaak aan mij: ‘Wat brengt Qigong beoefening jou nu eigenlijk?’.  Daar is geen simpel antwoord op te geven, het brengt me namelijk heel veel!

Ik begon ooit de Qigong opleiding – nog voordat ik Acupuncturist was – omdat ik destijds als gediplomeerd Massagetherapeut, gedurende volle werkdagen, mensen masseerde. Ik zocht iets dat mij in balans kon brengen en houden. Daarvoor was ik op de Massageacademie (Akademie voor Massage & Beweging) met Qigong in aanraking gekomen door een zeer inspirerende docent die ook Tuina/Oosterse massage vormen gaf.

Behalve balans, geeft Qigong beoefening energie, niet alleen méér energie, maar ook energie die je kunt voelen. En ik gebruik deze energie bij het masseren en ook bij het naalden zetten als Acupuncturist.

Verder geeft Qigong mij houdingsverbetering, een goed opgestapeld lichaam. Het helpt mij klachtenvrij door het leven te gaan. Soms las ik zomers een pauze in en dan moet ik oppassen dat een oude heupklacht niet gaat opspelen. En dan weet ik weer: ‘Oh ja Qigong is echt belangrijk voor mij om te blijven onderhouden!’. Ook zie ik bij cursisten met allerlei kwalen, zoals met een schouderklacht bijvoorbeeld, maar ook soms met nek- of knieklachten, dat door de langzame bewegingen, beweging wél lukt.

Nieuwe cursisten zeggen soms: ‘Ik sport heel intensief’. En zij zien dan niet in wat de langzame bewegingen kunnen brengen. Ja, het is meditatief en het werkt tegen stress, maar het doet veel meer dan dat. Langdurige Qigong beoefening bouwt je Qi – [lees:Chi] of energie – op. En het is ook een Mind-training. Het traint de Mind, maar anders dan bij yoga, geeft het een geconcentreerde, gefocuste energie.

Qigong is onderdeel van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het balanceert energiebanen en hun bijbehorende organen en is zo goed bij een 100-tal klachten. Het brengt je emotioneel in balans (voor elk orgaan met hun bijbehorende emoties zijn er oefeningen) en het werkt aardend. Qigong brengt de Lever energie in beweging, zodat bij boosheid, gedeprimeerdheid en frustratie de energie stroomt in plaats van stagneert.

Het verdiept de adem, laat een hoge adem zakken. Het ontspant bij hoofdpijn.

Waarom geef ik Qigong les?

Ik heb altijd gezegd: ‘Ik geef Qigong les omdat het mijn sport is, mijn uit de hand gelopen hobby, en iedereen die aanhaakt en met mij mee doet, kan daar profijt van hebben’.

Natuurlijk wil ik ook mijn in 18 jaar lesgeven opgebouwde kennis doorgeven.

Ooit ben ik begonnen op mijn 15e met Javaanse dans, dit zijn langzame bewegingen op gamelan muziek. Ik danste drie jaar lang semiprofessioneel op trouwerijen in Indonesië. Qigong is voor mij een voortvloeisel hiervan, in de zin dat het gewoon heerlijk is om tijdens Qigong beoefening in die langzame flow te komen!

Mirjam van Huis – Qigong docent, Acupuncturist en Massagetherapeut.

Qigong Amsterdam

Praktisch

Waar?

De lessen vinden binnen plaats in de Spiegelzaal, Ketelhuisplein 45, WG-terrein, Oud-West vlakbij de Jordaan. Het Wilhelmina Gasthuisterrein (WG-terrein)  ligt tussen de Overtoom en de Kinkerstraat in, vlakbij de Bilderdijkstraat. Ikzelf vind dit een hele mooie, prettige ruimte!

 De lessen: 

Woensdag 20 maart t/m 15 mei 2024 (vakantiedagen op: 17/4 en 1/5).

Locatie: Spiegelzaal, Ketelhuisplein 45, Wilhelmina Gasthuis-terrein, Oud-West vlakbij de Jordaan. Het Wilhelmina Gasthuisterrein (WG-terrein)  ligt tussen de Overtoom en de Kinkerstraat in, vlakbij de Bilderdijkstraat, net buiten het centrum.

De lessen zijn wekelijks en duren anderhalf uur van 18.15-19.45.

Er zijn 5 seizoenen:

  • Twee blokken in de periode januari  t/m mei: in de winter, met thema: element Water; en in de  lente, met thema: element Hout
  • 4x zomercursus juni/juli – de zomercursus vindt plaats achterin het Vondelpark. Met thema: element Vuur.
  • Twee blokken in de periode september t/m december: in de nazomer, met thema: element Aarde; en in de herfst, met thema: element Metaal

Prijs:

jan-mei: 2 blokken van €150 per blok.

4 lessen in  juni-juli van €80 – deze zomercursus is buiten achter in het Vondelpark.

sept-dec: 2 blokken van 2x 6 lessen van €130 per blok.

Opgeven Zomer Qigong Mirjam: info@smoothrelief.com

Het is raadzaam om vooraf iets lichts te eten.

Wat is Qigong?

Qigong is een bewegingsvorm uit China die vergelijkbaar is met Tai Chi. Beiden gebruiken ze langzame bewegingen om de gezondheid te bevorderen. Het verschil met Tai Chi is dat je bij Tai Chi een vorm oftewel een reeks van bewegingen uit je hoofd leert. De bewegingen uit de Tai Chi zijn vaak afkomstig uit de martial arts. Qigong (Chi Kung) bestaat uit losse oefeningen die eenvoudig aan te leren, maar niet minder effectief zijn. De oefeningen uit de Qigong komen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde en gaan over het sterken en strekken van energiebanen en energiepunten. De oefeningen volgen de seizoenen en gaan mee met elementen van ieder seizoen, namelijk de vijf seizoenen: lente, zomer, nazomer, herfst en winter, met hun bijbehorende elementen, dat zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

Qigong beoefening is goed voor: het verbeteren van je energiepeil, een goede aarding, een betere ademhaling, een goede spijsvertering, organen in balans, een goed immuunsysteem, lekker in je vel, een goede doorstroming, soepele spieren en gewrichten, een betere conditie, meer balans, flexibiliteit en stabiliteit.

Qi [lees: Chi] betekent levensenergie en Gong betekent ‘werk’ of ‘oefening’. Door jarenlange wekelijkse Qigong beoefening kun je je levensenergie vergroten. De wekelijkse anderhalfuurs-lessen dragen daar zeker toe bij!

Je voelt al snel meer energie gedurende de lessen. Ook verdiepen de oefeningen je ademhaling. De lessen duren anderhalf uur, waarbij je zult merken dat het best je spieren en gewrichten aanspreekt. Toch is Qigong voor jong en oud en is het een vorm van sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen.

De les bestaat uit een warming up, een trainingsgedeelte en een meditatiegedeelte. Qigong beoefening in de avond is rustiger, dat past bij het Yin van de avond. De bewegingen gaan – als vanzelf – langzamer.

In de pauze is er tijd – en ruimte – om een kopje thee te drinken.

De Docent

qigong AmsterdamMirjam van Huis (1969) – eigenaar van praktijk Smooth Relief – heeft van oorsprong Psychologie (neurowetenschappen / cognitive science) en Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna maakte zij een carrière switch. Inmiddels is zij 23 jaar therapeut. Sinds 2001 houdt zij praktijk in Amsterdam Centrum. Mirjam  is Qigong docent, Acupuncturist en gediplomeerd Massagetherapeut.

De soort Qigong (Chi Kung) die gegeven wordt is Shaolin Qigong of medische Qigong – Zij heeft de opleiding medische Qigong gevolgd aan Shenzhou University te Amsterdam (van 2004-2006) en heeft les gehad van dr. Weixang Wang. Mirjam is al ruim 18  jaar Qigong docent. Naast de lessen op het ketelhuisplein in Oud-West, runt zij heeft een praktijk in Amsterdam (op het Rokin, 1 metrohalte vanaf Centraal Station).

Opgeven voor de lessen bij Mirjam, mail naar: info@smoothrelief.com

Mail uw privégegevens om in contact te komen / een afspraak te maken met Mirjam van Huis:

Mail of bel Mirjam ‘Ik ben het best bereikbaar per mail’ info@smoothrelief.com / 06-15630276

Wees welkom bij de lessen!

warme groet, Mirjam

Qigong Amsterdam

Website: https://www.smoothrelief.com/shaolin-qigong

Naar

Acupunctuur Amsterdam

Filmpje, half uur online qigong les om zelf thuis mee te doen:

filmpje van een half uur Qigongles gemaakt in coronatijd