Algemeen voedingsadvies vanuit de Chinese geneeskunde

– door Mirjam van Huis

Dit is een algemeen voedingsadvies vanuit de Chinese geneeskunde, toepasbaar voor iedereen. Het behelst eigenlijk een aantal algemene leefregels. Daarnaast kan het advies door mij aangevuld worden tot een op jou / het individu aangepast voedingsadvies, dat bij jouw persoonlijke conditie hoort. Dan bedoel ik condities zoals ze gediagnosticeerd worden in de Chinese geneeskunde.

In het algemeen kunnen we zeggen dat we eigenlijk wel weten hoe we ons goed en gezond kunnen voeden. Dus vertrouw erop dat als je voedsel kiest in de supermarkt of restaurant, dat je dat kiest waar jij / je body & mind op dat moment behoefte aan heeft. Train jezelf erin aan te voelen waar je behoefte aan hebt en kies het voedsel waar je achteraf ook een lekker buikgevoel bij hebt. Kies voedsel dat lekker valt. En laat je inspireren door de grote variatie aan mogelijkheden die er zijn!

Kies voedsel dat

  • individueel goed voor je is (ik kan een individueel voedingsadvies voor je maken, vaak geven onze eigen voorkeuren dit al aan)
  • voedsel dat past bij het heersende seizoen
  • voedsel dat past bij het leefgebied waar je bent
  • voedsel dat past bij het leefgebied waar je bent geboren

Chinese voedingsleer gaat uit van vijf smaken

zoet, zuur, bitter, scherp en zoutig. De zoete smaak van de maag en milt (het verteringssysteem) staat centraal bij de voeding voor een gezond persoon en zou het hoofdingrediënt van elke maaltijd moeten zijn aangevuld met kleine beetjes zuur, bitter, scherp en zoutig. Met zoet wordt bedoeld een milde, neutrale, licht verwarmende smaak, zoals van: granen, groenten, peulvruchten, noten, zaden en fruit. Gebruik je gezond verstand en probeer de vijf smaken te proeven in het eten dat je bereidt. Kook dus met een milde smaak, gematigd verwarmd, gematigd gekruid, eenvoudige gerechten (geen complexe combinaties) en kauw je eten goed. Bij een minder goede gezondheidsconditie worden slechts twee smaken veranderd en wordt geadviseerd er van één wat meer te nemen en een ander te vermijden. Let wel: een teveel van één smaak is ook niet goed, dan verzwakt het systeem en werkt de smaak weer tegen je. (Paul Pitchford, Healing with whole foods)

Lees Mirjams blog: ‘De vijf smaken uit de Chinese voedingsleer’

  • eet simpel
  • zorg voor een ontspannen eetomgeving en ontspan na het eten
  • eet niet te warm of te koud eten, niet te spicy, vermijd frituur
  • vermijd teveel rauwe groentes en rauw fruit – vermijd salades – deze zijn te koud van natuur
  • vermijd voedsel direct uit de koelkast, vermijd ijs en ijsdranken of gekoelde dranken
  • gebruik vocht / dranken vooral tussen de maaltijden
  • eet fruit een half uur vóór of 2 uur na de maaltijd; neem 2 groenten bij het avondmaal
  • vermijd zuivel, of neem zure zuivel (yoghurt, karnemelk, Biogarde). Als je toch melk drinkt drink het tussen de maaltijden in of stap over op geitenmelk. Wees matig met kaas.
  • vermijd witte meelproducten, suiker, te vette, kant en klare en te veel voorbewerkte producten
  • verminder het gebruik van vlees. Eet bijvoorbeeld: twee dagen vlees, twee dagen vis en 3 dagen vegetarisch
  • eet roomboter in plaats van margarine, gebruik extra vierge olijfolie voor koude gerechten; gebruik om te bakken Ghee (= geklaarde boter van de natuurvoedingszaak) of olijfolie van 2e persing. (Olijfolie bestaat uit omega 7 vetzuren, dit zijn gezonde vetten).
  • koop betere / duurdere oliën, bijvoorbeeld olijfolie van de Natuurvoedingszaak of speciaalzaak.
  • zorg dagelijks dat je omega 3 vetzuren binnen krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van een handje ongebrande gemengde nootjes , een paar ongebrande walnoten of pecannotenn, een paar keer per week vette vis etc.
  • gebruik zeezout en zwarte peper; appelciderazijn (van de reformzaak) is beter voor je maag dan andere azijnsoorten.
  • stop met eten als je voor tweederde vol zit
  • eet niet te laat en niet gehaast
  • adem diep, doe bijvoorbeeld qigong of yoga, kauw je eten goed, erken de emoties/ gevoelens die je verleiden tot keuzes die je niet wilt en geef deze emoties/ gevoelens een plek en zoek manieren om ze te uiten

Hoe ik de dag zou beginnen

  • Een glas warm of lauwwarm water bij het opstaan.
  • Daarna een paar koppen thee (bijvoorbeeld groene thee)
  • Dan 1 a 2 uur wachten tot je honger krijgt.

N.B. Beginnen met een glas water en dan 1 of 2 uur wachten voor het ontbijt en daar ook s ochtends de tijd voor nemen werkt geweldig voor de stoelgang!

Een goed ontbijt zou zijn wat geitenmelk ( = heel verzachtend voor de maag ) verwarmen met wat biologische muesli en wat warme vruchten, bijvoorbeeld warme appel (dus de appel verwarmen), achteraf zoeten met wat honing en wat kaneel ( = verwarmend ). Of de avond van te voren ongezwavelde gedroogde abrikozen (deze zien bruin en zijn te koop bij de natuurvoedingszaak) laten wellen en het welwater sap gebruiken om de pap te zoeten. De vruchten verwarmen met kaneel in de muesli.
Deze pap of andere pappen kun je ook maken zonder zuivel. In de Chinese voedingsleer worden vooral pappen aangeraden voor de maag en milt qi [chi] (of maag en milt energie): 7 dagen voor en 7 dagen na de vier zonnewenden, dat is tussen de seizoenen in. (De zomer en winter solstice (de zon staat op het hoogste en laagste punt van de hemelevenaar) en de equinoxen (de zon staat boven de zuidelijke of noordelijke keerkring)). Eet dus pap vooral tussen de seizoenen in.

Een behoefte aan zoet?

Veel mensen kampen met een suikerbehoefte. Ik raad mensen aan te stoppen met geraffineerde suiker en deze te vervangen door zoetige groenten en fruit, zoals: wortel, pompoen, ongezwavelde gedroogde abrikozen, dadels, vijgen. Als je een chocolade adept ben, neem elke dag één stukje bittere chocolade (> 75 %) na het avondeten. Van bittere chocolade heb je minder nodig. Het zoeten van eten kan met: een paar druppels stevia, gerstemout, rijstemout, agavesiroop, honing, een beetje diksap of andere vruchtensap, of gewoonweg het gebruik van de zoetheid van bepaalde groente en fruit (bijvoorbeeld groenten als uien, prei, paprika zacht laten meestoven, daar worden ze zoetig van). Wees trouwens matig met kant en klare vruchtensappen, hier zitten erg veel suikers in en vermijd koolzuurhoudende dranken, met zijn vele suikers of suikervervangers.

Eettijden

De maag qi [chi] (of maag energie) is het actiefst tussen 7.00 – 9.00 ’s ochtends. Dit is de beste tijd om te eten. De maag qi [chi] is het inactiefst tussen 19.00 – 21.00 ’s avonds. Het beste is dus om het avondmaal te eten vóór 19.00. Dit geeft ook de gelegenheid aan de galblaas en lever – die het actiefst is tussen 23.00 – 3.00 – om hun verschonende werk te doen. Eet je later op de avond dan zit het verteringsproces van de laatste maaltijd dit zuiveringsproces in de weg. (Paul Pitchford, Healing with whole foods)

Ik heb geleerd tweeënhalf uur na een maaltijd niets te eten en anderhalf uur na een snack eveneens niets te eten zodat de darmen de gelegenheid hebben zich te legen.

Zoals ik dit stukje begon: wees creatief en geniet van eten! Vermijd rigiditeit. Want een op een goede manier gevulde maag is een weldaad voor zowel het lichaam als de geest.

Leuke eenvoudige boekjes over Chinese voedingsleer zijn te koop bij bol.com:
van de auteur Barbara Temelie.

Dik naslagwerk over Chinese voedingsleer: Paul Pitchford en zijn boek: ‘Healing with whole foods’

Succes! Mirjam

Mirjam kan persoonlijke voedingsadviezen geven vanuit haar kennis van de Chinese geneeskunde. Dit advies is een aanvulling op een acupunctuur consult, of een traject van alleen voedingsadviezen. Zij bekijkt welke Chinese conditie je hebt en baseert daar haar acupunctuurbehandeling op. Zij kan je helpen zelf iets aan de klacht te doen door middel van leefadviezen, waaronder een persoonlijk voedingsadvies, gebaseerd op je Chinese conditie. Dit persoonlijk dieetadvies is aanvullend op dit algemeen voedingsadvies, dat voor iedereen toepasbaar is.

Ook biedt Mirjam een Online cursus Chinese voedingsleer: ‘De 5 smaken’ en ‘Schrijven & Voeding’ – binnenkort aangeboden. Meer informatie hierover zie: Online cursus Chinese voedingsleer

Interesse in een acupunctuur behandeling en/of een persoonlijk Chinees voedingsadvies? Maak gerust een afspraak!

Lees Mirjams blog: ‘De vijf smaken uit de Chinese voedingsleer

en de blogs:

De smaak van de winter – de zoutige smaak

‘De smaak van de lente – de zure smaak’

‘De smaak van de zomer – de bittere smaak’

‘De smaak van de nazomer – de zoete en neutrale smaak’

’De smaak van de herfst – de scherpe smaak’

NB Voedingsadviezen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bij combinatiebehandelingen wordt wel het Acupunctuur gedeelte vergoed.