Chinese voedingsleer de zoete en neutrale smaak van de nazomer

Chinese voedingsleer

Goede voeding is een basisbehoefte en iedereen is wel in meer of mindere mate bezig om een gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Soms is er behoefte aan goede adviezen. En dat is inspirerend ook! Voedingsadviezen vanuit de eeuwenoude traditie van Chinese geneeswijzen zijn toepasbaar op een ieders voedingspatroon, cultuur, of leefwijze.

Mirjam van Huis, acupuncturist, combineert Chinese voedingsleer – met zijn vijf elementen voeding, met alternatieve westerse voedingsleer voor de flextariër, vegetariër of veganist (of adviezen hoe je dat op een verantwoorde manier kunt worden). De vijf elementen leer, met zijn vijf smaken: zuur, bitter, zoet en neutraal, scherp en zoutig volgt de seizoenen. Welk Chinese conditie heb je? Ben je een Hout type, een Vuur type? Een Aarde type? Of Metaal of Water type? Door een diagnose vanuit Chinese geneeskunde waar Mirjam gebruikt van maakt als acupuncturist èn zes voedingsteksten over Chinese voedingsleer in combinatie met Natuurvoeding ontvang je een advies op maat.

Wanneer kun je bij Mirjam terecht?: ‘Voor een ieder die geïnteresseerd is in voeding en inspiratie wil opdoen. Voor een energieker en minder stressvol leven. Meer geaard door volwaardiger voeding. Adviezen voor mensen met darmklachten of een andere medische klacht. Een gezonde levensstijl met lekkere voeding zorgt ervoor dat je lichaamsenergie gaat stromen, het maakt dat je leeft’.

Voor iedereen

Chinese voedingsleer is voor iedereen toepasbaar, in iedere cultuur en met elk voedingspatroon.

Houd je van de Franse of Italiaanse keuken? De mediterrane keuken? De Aziatische keuken? Wokken? De Indonesische keuken? Of gewoon Hollandse pot? Of een mix van dit alles?

Eet je vegetarisch? Veganistisch? Of toch liever wel af en toe wat vlees?

De voedingsadviezen vanuit de Chinese geneeskunde passen in elk dieet en zijn geschikt voor ieder persoon. Het is een levenswijze in plaats van een dieet of hype.

Wat houd het in?

Gebruik je gezond verstand. Gebruik je zintuigen, proef, kijk, voel wat bij je past.

Mirjam van Huis combineert kennis van voedingsleer in de Chinese geneeskunde met inzichten uit de westerse alternatieve voedingsleer.

Voorop staat leven met de seizoenen en de producten die er dan op de markt zijn.

De vijf elementenleer met de vijf smaken staan centraal. Dit zijn de elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Met de bijbehorende smaken: zuur, bitter, zoet en neutraal, scherp en zoutig.

De smaak ‘Umami’ kan nog een zesde smaak zijn die een vleesachtige sensatie geeft, van zowel dierlijke als van plantaardige producten.

Het Aarde element is de basis, met het eten van warme groenten en granen van de neutrale en zoetige smaak (meer het zoet van groenten, niet zozeer van suiker), aangevuld met kleine beetjes van de andere smaken van de vijf elementen leer.

Al naar gelang je Chinese conditie, kun je bepaalde smaken aanvullen in je dagelijkse voeding. Ben jij een Hout type? Vuur type? Aarde type? Of meer Metaal of Water type? Mirjam gebruikt haar kennis als acupuncturist om je hierin te adviseren.

Het Qing Dan dieet staat centraal – het dieet van de heldere smaak – vrij flauw (dus weinig zout) en weinig gekruid, zodat je de smaak van de verschillende groenten en andere voedingsproducten goed kunt proeven en leert waarderen.

Daarnaast heeft zij kennis van meer kruidige keukens, zoals van de Indonesische keuken.

Mirjam propageert het eten kleine beetjes vlees en vis en een aantal dagen vegetarisch (zij is flextariër). Maar zij heeft ook kennis van de vegetarische en veganistische keuken.

Verbeterde energie door voeding

Door beter inzicht te krijgen in je voedingspatroon. Door meer plezier in koken & eten te krijgen. Door te vertrouwen op je intuïtie. Door inspiratie. Door jezelf goed te voeden en te genieten van je eten. Daardoor gaat je energie meer stromen en wordt je vreugdevoller en minder gestrest, en helpt voeding je het leven meer aan te gaan.

Specialisatie darmklachten

Mirjam is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met darmklachten, met behulp van acupunctuur en voedingsadviezen. Lees verder: https://www.smoothrelief.com/acupunctuur-darmklachten-amsterdam/

Mirjam is ook Qigong docent (= een soort Tai Chi)

Mirjam is Qigong docent waardoor zij, behalve met vijf elementen voeding, door middel van beweging leeft met de seizoenen. De vijf elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water horen elk bij een seizoen: lente, zomer, nazomer, herfst en winter. Elk seizoen staat er een ander element centraal, er zijn daarbij andere energiebanen actief en zijn andere smaken belangrijk. Door Qigong en  qigong-meditatie creëer je een open mind, stel je de zintuigen open en leg je contact met het hogere. De achterliggende filosofie is gebaseerd op het Taoïsme  (tegenwoordig ook wel Daoïsme genaamd) – volg je weg, leef met de natuur, de kosmos. Verantwoord en duurzaam leven passen goed in dit plaatje.

Mocht je interesse hebben in de Qigong cursus in Amsterdam (donderdagavond om de week), lees verder: https://www.smoothrelief.com/shaolin-qigong

Ook biedt Mirjam een Online cursus Chinese voedingsleer: ‘De 5 smaken’ en ‘Schrijven & Voeding’ – binnenkort aangeboden. Meer informatie hierover zie: Online cursus Chinese voedingsleer

Consulten persoonlijk voedingsadvies

(Kan live in de praktijk of via Zoom)

Eerste consult met intake: 75 min €108

Vervolgconsulten

15 min – €30

30 min – €58

60 min € 108

Acupunctuur en voedingsadvies combinatie (Mirjam is lid van Zhong, de acupunctuur wordt wel vergoed):

75 min – € 108

Praktijk Rokin 91 achter te Amsterdam (vlakbij de Dam)

Wie ben ik?

Mijn naam is Mirjam van Huis (1969). Ik ben vooral acupuncturist. Van huis uit ben ik massagetherapeut – hierdoor heb ik een goede therapeutische basis, met veel kennis over lichaamsgerichte therapie. Ooit heb ik 4 jaar Psychologie en Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik heb drie jaar met mijn familie in Indonesië gewoond tijdens mijn puberteit. Dit heeft veel invloed gehad op wie ik ben en op de weg die ik in mijn leven ben ingeslagen. Nog steeds heb ik veel contact met de Indonesische cultuur. Ik spreek Indonesisch en heb een liefde voor Aziatisch koken. Ik heb een internationale familie, veel ontwikkelingssamenwerkers, die overal hebben gezeten. Ik kom uit een wetenschappelijke familie, met ouders in exacte wetenschap, natuurkunde, sterrenkunde, biochemie. Ik ben opgegroeid met bewustwording van natuurkundige fenomenen.

Ik heb Italiaanse roots en houd van de mediterrane keuken. Ook houd ik van de Hollandse keuken. Ik deel met mijn partner de passie voor voeding en koken, in mijn relatie is praten en denken over eten heel belangrijk en ook het bereiden natuurlijk, smaken combineren & inspiratie opdoen, liefde gaat door de maag.

Ik heb zelf darmklachten / prikkelbare darm syndroom en begeleid graag cliënten met behulp van acupunctuur en voeding met darmklachten.

Daarnaast zijn de voedingsadviezen beschikbaar vanuit de Chinese geneeskunde voor iedereen die geïnspireerd wil raken voor het verbeteren van zijn / haar voedingspatroon. En zijn adviezen mogelijk ter ondersteuning en verlichten bij een onderliggende medische klacht.

Een mogelijke wens voor verbetering van je dagelijks dieet bij:

  • Als je wilt groeien naar een volwaardig en gezond voedingspatroon.
  • Overgewicht, afvallen
  • Artritis, artrose, reuma.
  • Hoog cholesterol, hart en vaatziekten.
  • Bij overconsumptie van vet, vlees, suiker, zout, alcohol, koffie, tabak, drugs en medicijnen en je dit wil balanceren naar een harmonisch en gezond dieet.
  • Diabetes, hyperglycemie.
  • Coeliakie, voedsel allergieën, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
  • Een chronische ziekte, waarbij je je basisconditie, je voedingspatroon en je leefstijl zo goed mogelijk wilt hebben.
  • Of gewoon omdat je het fijn vind om met gezonde voeding bezig te zijn.

Zie op de volgende pagina alvast een Algemeen voedingsadvies uit de Chinese voedingsleer

Blogs Mirjam:

De smaak van de winter – de zoutige smaak‘ (element Water)

‘De smaak van de lente – de zure smaak’ (element Hout)

‘De smaak van de zomer – de bittere smaak’ (element Vuur)

‘De smaak van de nazomer – de zoete en neutrale smaak’ (element Aarde)

’De smaak van de herfst – de scherpe smaak’ (element Metaal)

Mirjam van Huis

Mirjam van Huis (1969) is gediplomeerd acupuncturist en Chinese voedingsleer deskundige. Zij is sinds 2001 gevestigd in Amsterdam en heeft een praktijk op het Rokin. Zij is een gedreven persoon. En zij vindt het heerlijk haar kennis over Chinese voedingsleer over te brengen en je te inspireren voor een gezonde en lekker levensstijl en daar bij horende eetgewoonten.

Reviews

‘Ik ben bij Mirjam in behandeling (Acupunctuur) voor maag- en darmklachten. Na elke maaltijd was ik doodmoe en lag in de namiddag al op de bank. Na enige behandelingen en voedingsadvies voel ik mij een stuk beter, ik heb energie voor de hele dag! en kan zelfs s avonds nog dingen ondernemen . Ze luister elke keer naar mijn klachten en past de behandeling daar op aan … Klasse en beslist een aanrader’.

‘Mirjam is zeer effectief bij buikklachten met uitgebreid advies en acupunctuur gecombineerd’.

 

Geinteresseerd geraakt? Mail me voor een afspraak.

Geef je van te voren door aan Mirjam  voedingsadviezen wilt?

Mail uw privégegevens om in contact te komen / een afspraak te maken met Mirjam van Huis:

Mail of bel Mirjam van Huis

‘ Ik ben het best bereikbaar per mail’

info@smoothrelief.com

06-15630276

 

Naar

Acupunctuur

Massage therapie

Tarieven Acupunctuur

Tarieven Massage therapie

NB Voedingsadviezen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bij combinatiebehandelingen wordt wel het Acupunctuur gedeelte vergoed.