Polsdiagnose en tongdiagnose in de acupunctuur, Smooth Relief Amsterdam

acupunctuur AmsterdamAcupunctuur gaat uit van meridianen of energiebanen die over het hele lichaam lopen. Ze lopen van en naar organen én naar de toppen van je vingers of tenen. Er zijn 12 meridianen, gespiegeld aan elke kant van je lichaam (dus in totaal 24 ). 6 lopen door één arm van en naar organen én naar je vingers en 6 lopen door één been van en naar organen én naar je tenen.

In het Westen hebben ze de namen van de organen gekregen waar ze mee verbonden zijn. In het Westen hebben de acupunctuurpunten op deze banen opvolgende nummers gekregen, bijvoorbeeld Milt 6 – een punt op de binnenkant van je onderbeen – is het 6e punt op de milt meridiaan.

In China hebben de punten unieke namen en geeft de naam aan waar het punt voor dient (de indicaties) of waar zijn gelegen. Milt 6 heet in het Chinees: San Yin Jiao wat betekend: ‘Waar 3 yin meridianen kruisen’, dit punt is heel belangrijk omdat het op drie yin organen tegelijkertijd invloed heeft.

Verder zijn er 8 extra meridianen, de belangrijkste zijn de Ren Mai meridiaan, die in het midden over de voorkant van je romp en hoofd loopt en de Du Mai meridiaan die midden over de achterzijde van de romp en het hoofd loopt.

De meridianen staan niet op zichzelf maar vormen een stelsel waarbij de één in de ander overgaat. Zo zijn alle organen en meridianen verbonden.

De meridianen lopen als volgt:

long- dikke darm- maag- milt- hart- dunne darm- blaas- nieren- pericard- drievoudige verwarmer- galblaas- lever- long- ….

De orgaanklok in de TCMDit wordt ook wel de orgaanklok genoemd: in 24 uur stromen de meridianen van de één in de ander over om vervolgens weer bij het begin te komen. Elke meridiaan met verbonden orgaan is 2 uur lang op zijn actiefst. Word je altijd wakker om een vaste tijd tussen 1.00 en 3.00 uur ‘s nachts? Dan ligt dat waarschijnlijk aan de lever die bij jou erg actief is!

Organen

Naast de meridianen, waar door middel van acupunctuur punten op een meridiaan worden aangeprikt en een naaldcombinatie wordt gezet, kijkt de acupuncturist naar de conditie van de organen om deze met elkaar in balans te brengen. Uit de anamnese – een vraaggesprek vooraf – volgt een diagnose. Er wordt bekeken welke Chinese conditie je hebt waarna tot behandeling wordt overgegaan. De diagnose gebeurt tijdens het eerste intakegesprek en wordt gefinetuned in de behandelingen daarna.

Anamnese

In het vraaggesprek of intakegesprek worden vragen gesteld om tot een diagnose over je Chinese conditie te komen. Dit is niet wezenlijk anders dan in de reguliere geneeskunde. Namelijk door middel van:

 • inspectie- observatie
 • palpatie- voelen van het lichaam
 • vraaggesprek
 • horen en ruiken

Natuurlijk vindt er een klachtgerichte anamnese (ofwel speciële anamnese) plaats en wordt er doorgevraagd over de specifieke klacht. Daarnaast vindt er een algemene anamnese plaats en worden er vragen gesteld over alle belangrijke orgaanstelsels. In de TCM – Traditional Chinese Medicine – is deze algemene anamnese vrij uitgebreid. Zij wordt de ’10 questions’ genoemd. Je kunt uitgebreide vragen verwachten over:

 • warmte en koude
 • zweten; zweten overdag of nachtzweten
 • pijn
 • slaap
 • energie niveau
 • dorst, eetlust, smaak
 • ontlasting
 • urine
 • menstruatie
 • kinderen

vaak komen daar nog bij

 • emoties / gevoelens
 • libido

Polsdiagnosepolsdiagnose acupunctuur Amsterdam

Een bijzonder vorm van palpatie of ‘het voelen van het lichaam’ is de polsdiagnose in de Chinese geneeskunde. Er wordt zowel aan de linker als rechter pols gevoeld – bij allebei de polsen op drie punten. Zo kan er gekeken worden naar de 6 belangrijkste organen (Yin organen) en daarnaast de holle organen (6 Yang organen) die ermee verbonden zijn . Er zijn verschillende kwaliteiten aan de polsslag te voelen, bijvoorbeeld of de pols zwak of juist heel krachtig is, strak, alsof er een snaar tegen je vinger duwt (‘wiry’), een rollende pols, et cetera. De acupuncturist kan dit meenemen in de diagnose. Wat in verband hiermee bijzonder is, is dat een pols vaak snel reageert, na een acupunctuur behandeling voelt de acupuncturist vaak al een verbeterde pols. Dit in tegenstelling tot een tong, bij een tongdiagnose zijn vaak veel meer behandelingen nodig om veranderingen te kunnen waarnemen.

tongdiagnose acupunctuur AmsterdamTongdiagnose

Tongdiagnose is de andere vorm van diagnose stellen volgens de Chinese geneeskunde – een bijzondere vorm van observatie in de anamnese. De acupuncturist laat je verschillende keren kortstondig je tong uitsteken om deze te observeren. De acupuncturist kijkt naar de kleur, het tongbeslag, of hij gezwollen is en of er tandafdrukken zijn. Verschillende plekken van de tong zeggen iets over verschillende organen. De punt staat voor het hart (roodheid van de tongpunt wordt vaak gerelateerd aan stress), vlak daarachter is het longgebied, het midden van de tong staat voor maag/milt, de randen van de tong staat voor de lever en het achterste gedeelte is het niergebied.

Traditional Chinese Medicine (TCM), een zeer oude geneeskunde

TCM – Traditional Chinese Medicine – bestaat uit een complex diagnostisch systeem over de organen. Dit orgaansysteem is eeuwen geleden ontwikkeld. Het oudste geschrift dateert van 2000 jaar terug en gaat over de tijd van de Gele Keizer die 5000 jaar geleden leefde. Dit wil overigens niet zeggen dat acupunctuur in China of hier in het Westen niet voortdurend in ontwikkeling is.

Mirjam van Huis, Smooth Relief Amsterdam, Polsdiagnose en tongdiagnose

Naar

Acupunctuur pagina

Tarieven en openingstijden Acupunctuur

Reviews