Chinese voedingsleer de scherpe smaak van de herfst

Chinese voedingsleer – de scherpe smaak van de herfst

Na het blog over ‘De 5 smaken uit de Chinese voedingsleer’

zie: https://www.smoothrelief.com/chinese-voedingsleer/vijf-smaken-uit-de-chinese-voedingsleer

vervolg ik met:

De smaak van de herfst: de scherpe smaak

De herfst – element Metaal – energiebanen Long en Dikke Darm – kleur wit, zilvergrijs.

In de oude Chinese filosofie volgt men het principe dat Yin en Yang twee tegengestelde kanten zijn die elkaar in evenwicht houden.

In de herfst komen we al wat verder in het jaar richting de winter. De winter is het meest Yin. Yin staat voor het aardse, het koude en vochtige, de donkerte. Ook staat Yin voor het vrouwelijke in je, het naar beneden gericht en geground zijn en ook de heldere maan. Dit in tegenstelling tot het Yang van de zomer dat staat voor het hemelse en etherische, voor warmte, licht, het mannelijke in je, het naar buiten en boven gericht zijn, met veel energie en expressie. De zon hoort bij het Yang. Zoals gezegd: in de herfst is de energie al meer Yin en naar binnen gericht en bereiden we ons voor op de winter.

In dit seizoen is het belangrijk om voor ons immuunsysteem te zorgen. Voeding van het element Metaal kan daarbij helpen. Bij het Metaal element hoort ook een goede ademhaling. De energiebanen van het Metaal zijn Long en Dikke darm. Emoties bij deze organen en energiebanen zijn voor Long: verdriet en rouw. Heb je hier mee te maken dan is voedsel van dit element van de herfst goed voor je. De Dikke darm staat voor loslaten.

De smaak die bij de herfst hoort is de scherpe smaak. Met scherp wordt in de Chinese voedingsleer niet zozeer sambal bedoeld maar producten als: radijs, rettich, mierikswortel. En ook: gember, lente-ui, knoflook, zwarte peper. Scherp helpt verkoudheid weg te houden in het koude seizoen.

Nu is het in de Chinese voedingsleer zo dat de scherpe smaak niet op zich staat. Volwaardige voeding gebruikt alle vijf de smaken. De smaken zoet en neutraal van het Aarde element als basis, worden aangevuld met scherp, zoutig, zuur en bitter (zie ook de andere blogs over de vijf smaken).

De kleur die bij Metaal hoort is wit en zilvergrijs. Witte voedingsproducten zoals knolselderij, rettich, radijs, witlof, et cetera (hoewel witlof ook de bittere smaak van de zomer in zich heeft van het element Vuur) zijn goed om te nuttigen in dit seizoen.

Verder zijn er in de herfst allerlei knolgewassen te koop. Ook is lang gesudderd vlees goed om in dit seizoen te bereiden. Maar ook andere stews en stoofpotten. In de Chinese voedingsleer wordt iets dat lang op het vuur heeft gestaan, gezien als voeding waar veel qi [lees: chi] of energie aan is toegevoegd en dat is versterkend om te eten in voorbereiding op de winter.

In de herfst zijn er allerlei soorten paddenstoelen op de markt. Denk na over: wat voor eten past in dit seizoen? Bij de klimaatzone waar je woont. Haal voedsel van dichtbij huis. Kies bij voorkeur biologisch.

Geïnteresseerd geraakt in Chinese voedingsleer?

Mirjam van Huis is acupuncturist en Chinese voedingsleer deskundige.

Zij houdt praktijk in Amsterdam Centrum (op het Rokin)

Lees verder: https://www.smoothrelief-acupunctuur-amsterdam.nl/voedingsadvies-amsterdam/

– Smooth Relief – Acupunctuur, Voedingsadvies, Massagetherapie –

Lees ook:

‘De smaak van de Winter – de zoutige smaak’

‘De smaak van de Lente – de zure smaak’

‘De smaak van de Zomer – de bittere smaak’

‘De smaak van de nazomer – de zoete en neutrale smaak’

‘De vijf smaken uit de Chinese voedingsleer’

Ook biedt Mirjam een Online cursus Chinese voedingsleer: ‘Verteerbaar maken van voeding bij gevoelige darmen’, ‘De 5 smaken’ en ‘Schrijven & Voeding’ – binnenkort aangeboden. Meer informatie hierover zie: Online cursus Chinese voedingsleer