Chinese voedingsleer - de bittere smaak van de zomer

Chinese voedingsleer – de bittere smaak van de zomer + element Vuur en rood fruit

Na het blog over ‘De 5 smaken uit de Chinese voedingsleer’

zie: https://www.smoothrelief.com/chinese-voedingsleer/vijf-smaken-uit-de-chinese-voedingsleer

vervolg ik met:

 

De smaak van de zomer – de bittere smaak

 

De zomer – element Vuur, energiebanen Hart en Dunne Darm, kleur: rood.

 

En het is zomer!

In de zomer is de natuur op zijn volst. De bomen, planten en bloemen zijn uitgegroeid. De energie van dit seizoen is het meest Yang, een volle vreugdevolle levensenergie. Mensen zijn vaak uitgelaten, dit hoort bij het element Vuur van de zomer. De energiebanen Hart en Dunne darm zijn het meest actief in dit seizoen. En de kleur rood hoort bij de zomer.

Dit is ook terug te vinden in het voedsel van dit seizoen: er is veel rood fruit, vol antioxidanten: aardbeien, kersen, aalbessen en later in het seizoen de rode druiven. Verder horen er ook rode groenten bij dit seizoen: bietjes, rode kool, rode paprika (eet niet teveel paprika, want dit veroorzaakt damp) en tomaten.

Als het warm is is het fijn om verfrissende salades als veldsla en rucola te eten en verfrissende dranken. Maar eet niet teveel sla, alleen als aanvulling op ander voedsel. Pas op met teveel gekoelde dranken en ijs, ook in de zomer. Kies liever voor verse muntthee, of water met citroen.

Soms is de Hart energie uit balans. Dan is er stress, zit men teveel in het hoofd, en piekert of denkt men teveel. De bittere smaak kan helpen de energie te laten zakken. De bittere smaak hoort bij het element Vuur, witlof, spruitjes of de groenten ‘bitter melon’ uit de Chinese keuken kan helpen kalmeren bij stress.

Een lijstje met voedingsproducten waar bitterstoffen in zitten (bron: professor Gerry Potter): broccoli, kolen, boerenkool, spruitjes, bloemkool, spinazie, snijbieten, sla, waterkers, groene bonen, tuinerwten, artisjok, rode en gele pepers, selderij, avocado, pompoen, komkommer, meloen, peterselie, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, paardenbloem, mariadistel, rooibos, kamille en munt. Al het rood fruit (druiven, bessen, cranberries) en appels, peren, ananas, mango’s.

Koffie en alcohol zijn ook bitter. Maar deze kunnen (damp) hitte veroorzaken. Wees hier matig mee en drink niet dagelijks alcohol. Een koffieverslaving komt trouwens veel voor met mensen met een zwakke Milt energie (zie: Aarde element).

Verder, kies voor groenten die groeien in dit seizoen. Kies voor eerlijk voedsel. Kies voor voedsel uit de omgeving.

Ga naar buiten, geniet van het zonlicht. Trek er op uit. Beweeg.

 

Geïnteresseerd geraakt in Chinese voedingsleer?

Mirjam van Huis is acupuncturist en Chinese voedingsleer deskundige.

Zij houdt praktijk in Amsterdam Centrum (op het Rokin)

Lees verder: https://www.smoothrelief-acupunctuur-amsterdam.nl/voedingsadvies-amsterdam/

– Smooth Relief – Acupunctuur, Voedingsadvies, Massagetherapie –

Lees ook:

‘De smaak van de nazomer – de zoete en neutrale smaak’

 ’De smaak van de Herfst – de scherpe smaak’

‘De smaak van de Winter – de zoutige smaak’

‘De smaak van de Lente – de zure smaak’

 

‘De vijf smaken uit de Chinese voedingsleer’