Chinese voedingsleer - de zoutige smaak van de winter

Chinese voedingsleer – de zoutige smaak van de winter

Na het blog over ‘De 5 smaken uit de Chinese voedingsleer’

zie: https://www.smoothrelief.com/chinese-voedingsleer/vijf-smaken-uit-de-chinese-voedingsleer

vervolg ik met:

De smaak van de Winter – de zoutige smaak

De winter – element Water, energiebanen Nieren en Blaas, kleur: zwart, blauw.

Bij zoutig denk ik niet perse aan het teveel aan keukenzout (of beter: zeezout) dat we innemen, maar juist ook aan allerlei mineralen die goed voor je zijn.

Eerst een stukje Chinese geneeskunde. In de winter, op het noordelijk gedeelte van de bewoonde wereld en haar natuur (op het zuidelijk gedeelte vice versa) trekt de energie zich terug en zitten we in een Yinne periode. Yin wil zeggen donkerte, vochtigheid, aardsheid, het wordt gezien als het vrouwelijke in de mens. Dit kun je stellen tegenover de Yange periode van de zomer. Yang betekent: licht, het hemelse, veel energie, uitbundigheid, dit wordt gezien als het mannelijke in je. Als de natuur zich terug trekt, zoals de sappen van de bomen zich terugtrekken en er geen bladeren zijn in de winter, zo zijn wij ook ingetogener, meer bezig met bezinning en broeden we op plannen die in de creatieve periode van de lente en de Lever energie tot uiting komen. In deze winterse periode – dit is de periode van de Nier energie – van de seizoenencyclus herstellen wij, zoals we tijdens de dag- en nachtcyclus recupereren tijdens onze slaap. Neem dus de tijd en erken dat we in deze ingetogen periode zitten. Loop niet over jezelf heen maar neem wat gas terug bij alles wat je doet. Tachtig procent inzet is ook goed, je hoeft niet altijd voor de volle honderd procent te gaan.

Zoals we qua activiteiten mee gaan met de natuur en met de seizoenen, zo kun je dat ook met je voedingspatroon. Eet voedsel dat bij het seizoen past en dat in het seizoen groeit. Stamppotten, kolen zoals boerenkool en spruitjes die van het land komen. Knollen. Lang gesudderd vlees en stoofpotten. Ga na de feestdagen niet alleen op dieet met sla en yoghurt, maar neem volwaardige voeding en pas je porties aan. Houd je niet van Hollandse pot, verwerk dan de groenten van het seizoen in andere gerechten.

De organen en energiebanen die bij de winter horen zijn Nieren en Blaas, zij horen bij het element Water. De Nier energie wordt in de Chinese geneeskunde als je basisenergie gezien en wordt gevoed door de zoutige smaak van vis, bonen, noten en zeewier.

In de winter is het goed om je te voeden met:

  • Vis, met name vette vis. (Maar pas op met een teveel aan gerookte vis producten).
  • Bonen. Hoe zwarter hoe beter. Bijvoorbeeld zwarte linzen. Er bestaan heel veel soorten bonen, kijk maar eens bij de natuurvoedingszaak. Ik week de bonen zelf 24 uur van te voren en spoel s avonds en s ochtends en ververs het water, om de volgende avond te gaan koken.
  • Noten, met name walnoten en pecannoten zijn goed voor de Nier energie. Liefst: ongezouten en ongebrande noten.
  • Sojaproducten. Tofu en tempeh. Miso.  Pas op met teveel aan tofu (1x per week is goed) dit is een ongefermenteerd product. Sojamelk is helemaal rauw en ongefermenteerd en raad ik af.
  • Rietsuikermelasse of zoute stroop van de natuurvoedingszaak bevat allerlei goede mineralen. Bij vermoeidheid: een theelepeltje per dag. Te koop bij de natuurvoedingszaak.
  • Zeewier
  • Schelpdieren
  • Eieren
  • Af en toe wat vlees, met name lang gesudderd vlees
  • Ben je vegetarisch? Combineer bonen met volle granen in één gerecht, zo neem je alle aminozuren tot je, net zoals in vlees. Kijk eens in het schap volle granen van de natuurvoedingszaak: er zijn heel veel soorten granen te koop.

Het belangrijkste is denk ik wel: varieer veel. Probeer ook eens andere recepten en producten die je niet kent, dat geeft inspiratie. Daardoor geniet je meer. Wees creatief. En het belangrijkste: gebruik je gezond verstand om gezonde keuzes te maken. Kies voor volwaardige voeding.

Geïnteresseerd geraakt in Chinese voedingsleer?

Mirjam van Huis is acupuncturist en Chinese voedingsleer deskundige.

Zij houdt praktijk in Amsterdam centrum (op het Rokin)

Lees verder: https://www.smoothrelief-acupunctuur-amsterdam.nl/voedingsadvies-amsterdam/

– Smooth Relief – Acupunctuur, Voedingsadvies, Massagetherapie –

Lees ook:

‘De smaak van de Lente – de zure smaak’

‘De smaak van de Zomer – de bittere smaak’

‘De smaak van de nazomer – de zoete en neutrale smaak’

’De smaak van de Herfst – de scherpe smaak’

‘De vijf smaken uit de Chinese voedingsleer’