Acupunctuur Nervus Vagus

Nervus Vagus behandeling – Hoe Acupunctuur ondersteunt om jouw lichaam & geest te helpen ‘herinneren’ om terug te schakelen

– Acupunctuur Nervus Vagus behandeling –

In mijn praktijk, die bestaat sinds 2001, dus nu 23 jaar, zie ik steeds verschuivingen in de problemen waarmee cliënten te kampen hebben en waar zij behandeling voor zoeken. Tegenwoordig hoor ik vaak: ‘Ik sta voortdurend aan’ en: ‘Ik weet niet meer hoe ik moet ontspannen’. Ook heb ik steeds meer cliënten in de praktijk met ernstige slaapproblemen, in de zin dat ze de slaap in het geheel niet meer kunnen vatten.

Waar is de normale spanningsboog gebleven? Met een mooie balans tussen gezonde inspanning en rust? Ik denk daarbij aan de seizoenen. Een jaarcyclus waarbij we in de lente ontwaken, in de zomer tot wasdom komen, zoals bomen vol in blad, in de herfst trekken we ons terug en in de winter cocoonen we, als een zaadje in de grond, wachtend tot de natuur in de lente weer ontwaakt.

Chinese geneeskunde volgt deze cycli van de natuur: de seizoenen jaarcyclus, maar ook de cyclus van dag en nacht, waarbij rond 12.00 er de meeste energie is (de tijd van het meest Yang) en ’s nachts de tijd is van rust (de tijd van het meest Yin). Met de beweging van groei van energie naar het middaguur toe en weer afname van energie naar mate we richting avond/nacht gaan. Eigenlijk is de dag en nacht cyclus eenzelfde soort cyclus als die van de seizoenen.

Deze afwisseling van energie en rust, de groei naar een hoog energieniveau en daarna het weer ervan terugtrekken, dat is nu juist in onze hectische maatschappij zo belangrijk. Het besef dat er na inspanning, ontspanning komt.

In het menselijk lichaam is deze afwisseling van inspanning en rust ook te zien: het sympathisch zenuwstelsel brengt je in staat van paraatheid, zodat er actie mogelijk is. Het stofje adrenaline komt vrij, je hartslag gaat omhoog, je vertering wordt even op een laag pitje gezet. Zodat er alle aandacht is voor de te ondernemen actie.

Dan, na gedane arbeid, kunnen je lichaam & geest recupereren. Er is weer ruimte voor herstel van de gedane actie. Je komt tot rust en je darmwerking komt op gang. Dit tot rust brengen, doet je parasympathisch systeem. De nervus vagus, ook wel zwervende zenuw genaamd, – dit is de 10e hersenzenuw – speelt hier een centrale rol in.

Als je parasympathisch systeem wordt geïnnerveerd, oftewel in werking gezet, door de nervus vagus, maar niet genoeg ruimte krijgt, kunnen er verschillende klachten ontstaan, zoals:

  • Insomnia oftewel slapeloosheid
  • Hartkloppingen of zelfs hartproblemen
  • Darmklachten
  • Ademhalingsklachten
  • Emotionele klachten

Acupunctuur kan je helpen bij deze diverse klachten. Ik heb per klacht een webpagina geschreven over Acupunctuur behandeling voor deze verschillende klachten: lees verder

Belangrijker nog: Acupunctuur geeft rust. Ik zeg vaak tegen mijn cliënten: ‘Acupunctuur ondersteunt jou om je lichaam & geest te helpen herinneren wat ontspanning werkelijk is’. Er zijn diverse acupunctuurpunten in je lichaam die dit ondersteunen. Daarnaast prik ik bij de algehele acupunctuur behandeling punten uit de Oor-acupunctuur, specifiek voor de nervus vagus zenuw.

Mocht het nodig zijn kan ik doorverwijzen naar een Holistisch Psycholoog. Zij werkt, behalve met gesprekken, ook met een hands-on energetische nervus vagus approach. Dit kan goed werken, naast de Acupunctuur. Geef maar aan als je hier behoefte aan hebt, dan verwijs ik je door.

Maar met Acupunctuur alleen ben je er niet. Er is echt een shift nodig in je levensstijl. Je moet het belang leren inzien van rust. En ook echt voelen dat je rust in je leven nodig hebt, in je dag, in je week, in je maand. De Acupuncturist kan je helpen bij deze lifestyle verandering.

Rust, ruimte en tijd brengen je:

  • Tijd om te freewheelen.
  • Tijd om de dag zich te laten ontvouwen.
  • Tijd voor het spontane, het onverwachte.
  • Tijd om te spelen.

Blog van Mirjam van Huis – Smooth Relief Acupcuntuur

Mirjam van Huis

Mirjam van Huis (1969) is gediplomeerd acupuncturist, massagetherapeut en Chinese voedingsleer deskundige. Zij is sinds 2001 gevestigd in Amsterdam en heeft een praktijk op het Rokin.

Praktijk Rokin 91 Achter te Amsterdam centrum. Eén metrohalte vanaf Centraal Station, Noord-Zuidlijn (M52), halte Rokin, uitgang Spui.

De tarieven van mijn Acupunctuur behandelingen: https://www.smoothrelief.com/acupunctuur-amsterdam-prijzen/

Mail me voor een  eerste intake + behandeling. Mail Mirjam om een afspraak in te plannen: info@smoothrelief.com

naar:

Acupunctuur pagina

Prijzen Acupunctuur behandelingen

Slapeloosheid

Darmklachten

Emotionele klachten

– Acupunctuur Nervus Vagus behandeling –