de zoete en neutrale smaak van de nazomer

Chinese voedingsleer – de zoete en de neutrale smaak van de nazomer

Na het blog over ‘De 5 smaken uit de Chinese voedingsleer’

zie: https://www.smoothrelief.com/chinese-voedingsleer/vijf-smaken-uit-de-chinese-voedingsleer

vervolg ik met:

De smaak van de nazomer: de zoete en de neutrale smaak

De nazomer – element Aarde – energiebanen Milt en Maag, kleur: geel.

De oude Chinese cultuur, en dus ook haar traditionele geneeskunde, kent vijf seizoenen in plaats van vier. Het 5e seizoen is de nazomer, vanaf eind augustus tot aan de herfst. Bij de nazomer horen het element Aarde en de energiebanen Milt en Maag. Deze energiebanen hebben met de vertering te maken. In de nazomer zijn er veel gewassen en vruchten volgroeid en is het de tijd van de oogst. Met de oogst van deze gewassen kun je je goed voeden. Voeden en verteren staan in dit seizoen centraal.

De smaak die hoort bij dit seizoen is de zoete en de neutrale smaak. Niet het zoet van teveel suikers of teveel koolhydraten (met name in de vorm van witmeel, zoals in allerlei supermarkt brood, koek, gebak en fabrieksmatige voedingsproducten), want dit zorgt vaak dat de Milt verzwakt – wat weer zorgt voor vermoeidheid / futloosheid – en veroorzaakt wat in de Chinese geneeskunde damp en slijm wordt genoemd dat tot overgewicht kan leiden. Maar daarentegen het zoet van zoete groentes: wortel, pompoen, pastinaak, zoete aardappel etc. Ook de kleur geel hoort daarbij met (oranje-) gele groentes en fruit. Appels en peren worden geoogst in dit seizoen en passen hier heel goed bij.

Daarnaast is er ook het geel van het graan (korengeel). Granen horen eveneens onder het element Aarde en vallen onder de neutrale smaak. Vooral je goed voeden met volle biologisch geteelde granen zoals die bij de natuurvoedingszaak te koop zijn, is iets waar je je systeem echt een energie boost mee kan geven. Dit zijn granen als: zilvervliesrijst, of andere lang te koken rijst van de natuurvoedingszaak (volle rijst kookt wel een uur), en volle granen als boekweit, gierst, haver, gerst, quinoa, amaranth etc. Houd een iets langere kooktijd dan op het pak staat. (Ongeveer 15 á 20 procent langer). Goed klaargemaakt zijn ze heel lekker!

Warm eten èn drinken – d.w.z. gekookte granen, gekookte groenten, warme kruidentheeën, soepen – worden aangeraden voor een goede Milt energie en vormen een belangrijk element van de Chinese Voedingsleer. Let wel: wissel deze kruidentheeën af, te vaak dezelfde thee drinken is niet goed omdat het medicinale kruiden zijn. Het element Aarde met de smaken zoet en neutraal, staat centraal in deze voedingsleer om je evenwichtig te voeden; aangevuld met producten van de andere vier elementen  en hun seizoenen met de bijbehorende smaken: scherp, zoutig, zuur en bitter. Zo gecombineerd kom je tot een gebalanceerde levensstijl en tot volwaardige voeding met een rijke variatie.

Een ander moment dat er extra aandacht wordt geschonken aan het Aarde element is de transitie periode tussen elk seizoen. Twee weken voor en na een seizoen, kun je bijvoorbeeld een tijdje granenpap eten of andere typische Aarde element producten, bijvoorbeeld pompoensoep tot je nemen.

Als je Milt energie verzwakt is kun je met Aarde element voedsel je energie versterken. Een ander ding, ben je verslaafd aan koffie, doorbreek de vicieuze cirkel en ga meer op je eigen energie leven in plaats op de pep van de cafeïne.  Eén of twee koffie op een dag is echt genoeg. Haal je energie liever uit goede voeding, genoeg beweging en genoeg buitenlucht.

Het vlees dat goed voor de Milt is is rundvlees, zoals suddervlees/ draadjesvlees.

Kies biologisch, producten uit het seizoen, producten uit de streek, eerlijk voedsel. Neem de tijd voor bereiding, de maaltijd en de vertering. Kauw je voedsel rustig en goed. Zoals de Chinezen zeggen: ‘Voed het midden’.

Geïnteresseerd geraakt in Chinese voedingsleer?

Mirjam van Huis is acupuncturist en Chinese voedingsleer deskundige.

Zij houdt praktijk in Amsterdam (op het Rokin)

Lees verder: https://www.smoothrelief-acupunctuur-amsterdam.nl/voedingsadvies-amsterdam/

– Smooth Relief – Acupunctuur, Voedingsadvies, Massagetherapie –

Lees ook:

 ’De smaak van de Herfst – de scherpe smaak’

‘De smaak van de Winter – de zoutige smaak’

‘De smaak van de Lente – de zure smaak’

‘De smaak van de Zomer – de bittere smaak’

‘De vijf smaken uit de Chinese voedingsleer’